Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vinkelmann Józsefné, Ibi néni

http://urkut.kapuja.hu/photo.php?photo_id=579&full

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinkelmann Józsefné Ibolya különös hobbit űz: babákat gyűjt, ruhát varr nekik és öltözteti őket.

A babázás a lányok kedvenc játéka, talán mindenki emlékszik még a babája nevére, vagy a padláson, sufniban máig őrzi is a kis kedvencet.

A gyermeklányok általában kinövik ezt a mániájukat, de néhány esetben felnőtt korban teljesedik ki igazán ez a rajongás, szinte életformává válhat.

Minden darabnak története van és a belefektetett munkától csak még értékesebb lesz a gyűjtemény.

Aki náluk jár, szájtátva csodálhatja a szebbnél szebb, a régi koroknak megfelelő ruhákban pompázó babákat. A polcon legalább húsz, celofánba csomagolt baba mosolyog vissza; mind másféle ruhában, az egyik magyar viseletben, a másik rokokó, a harmadik gyönyörű báli fodrokban tündököl.

A kollekció látványnak is szép, de tulajdonosának fontos kikapcsolódást is jelent.

Ibi néni a Herendi Porcelánmanufaktúrában dolgozott, iparművészek mellett kivitelezőként. Amikor megszűnt a munkahelye, az igénye megmaradt valamilyen kétkezi elfoglaltságra.

Először horgolt, kötögetett, aztán megszólította az első baba, aki azóta is kedvence.

A babákat különböző piacokon szerzi be, vagy az unokáktól örökli meg, az anyagokat turkálókban szedegeti össze,meg a háztartásban fellelhető csipkéket, gombokat használja fel, a frizurájukat pedig a lánya készíti el.

 A cipőt, amelyiknek nincs, ő készíti, az alsóneműt szintén, a talapzatot a párja, aki támogatja és segíti a kedvenc időtöltését.

Ahogy körbemegyünk a lakásban mindenhol babákat látni; vannak az ebédlőben, de még a dédi szobájában is.

Van egy igazi különlegesség is, egy majdnem méteres baba, ami például 1848-as divat szerint van felöltöztetve, de találunk christkindl-babákat is.

Ha valakinek van otthon elfekvőben ilyen babája, Ibi néninek juttassák el, és ő csodát művel velük. :-)