Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ajka - üveggyártás

 

 

Az ajkai üveg története

 

 

 

 

Az ajkai üveggyártás hagyományai a középkori bakonyi üveghutákig nyúlnak vissza, melyek a nagy faigény miatt erdőségekbe települtek.

 

A közvetlen előzményt az úrkúti huta jelentette.

 

Az üveggyár alapítója a pápai születésű Neumann Bernát, aki 1862-től a nagyvázsonyi uradalom úrkúti gazdaságának jószágkormányzója volt.

 

Neumann Bernát már Székesfehérvári lakosként hozta létre az ajkai üzemet 1878-ban, az elkészült Budapest - Szombathely vasútvonalra, és az Ajkacsinger-völgyben felfedezett szénre építve. A gyár jelenleg is eredeti helyén működik.

 

Kezdetben egy nyolcfazekas kemencében folyt az üvegolvasztás, hetven fő dolgozott az üzemben. 

 

Emberi erővel hajtott, terméskőből készült csiszolókoronggal végezték a durvacsiszolást. Az üveggyártáshoz szükséges alapanyagok: hegyi föveny, mész, tűzálló agyagföld a környékről származtak.

Az addig megszokott fa helyett szénnel tüzeltek. A felhasznált gyenge minőségű kvarchomok az üveget zöldes árnyalatúvá tette. A növekvő kereslet miatt bővítették a hutát, gőzgépet helyeztek üzembe.

 

A helyi üvegfúvók mellé bajor és szász üvegműveseket telepítettek Ajkára.

Rövid idő alatt háromra nőtt a kemencék száma. A munkarendet az üvegolvasztás határozta meg.

Gyakran a család minden férfi tagja a gyár alkalmazottja volt, a tíz év alatti formatartótól, a tizenéves bankakezdőn, a fiatal segéden át, az idősebb mesterig.

Kezdetben lámpacilindereket, közönséges üveget, demizsonokat, befőttes üvegeket gyártottak.

Az 1885-ös Budapesti Országos kiállításon a cég elsők között kapott aranyérmet termékeiért.

Ebben az időszakban az ajkai volt a Dunántúl egyetlen üveggyára, mert a lukafai 1881-re bezárt, Tokodon pedig 1892-ben létesült egy új üveghuta.

A következő években jelentős piaci sikert hoztak az olcsó sajtolt poharak, sótartók, hamutartók.

 

Az üvegfúvók megtartása érdekében 1892-ben két egyemeletes ház épült a gyár mellett, ahol tizennyolc családot tudtak elhelyezni. 

Bővült a termelés, a jobb minőség miatt már külföldről hozatták a homokot, lényeges tüzelőanyag-megtakarítást értek el a Siemens-féle gázfűtéses regenerációs kemencékkel.

 

Az 1904-es St. Louis-i világkiállításon aranyérmet nyert a cég termékeivel.

 

1907-ben megépült a tágasabb felső huta. Újabb szakemberek érkeztek a monarchia különböző területeiről. Fokozatosan átálltak a luxuscikkek, csiszolt kelyhek gyártására.

 

Az ajkai üveg eljutott Észak-Amerikába, Kelet-Indiába is.

 

A háború utáni években az alapanyaghiány okozott nehézségeket. Az üvegfúvók egy ideig Tokodra jártak dolgozni.

A termelés beindulása után timföldgyári lúgsó felhasználásával készítettek zöldeskék üveget.

 

A gyárat 1948-ban államosították.

Az 1960-as évektől új üzemcsarnokok, irodaház, fürdő épült.

 

1964-ben beindult az addigi káliüveg mellett az ólomkristály gyártása.

 

A legtöbb üveggyárban bevezették az automatizált tömegtermelést, de Ajkán megmaradt a manufakturális jelleg, a minőségi üveg előállítása.

 

Az előállított csiszolt ólomkristály termékek a világ minden részére eljutottak. Az Üvegipari Művekbe szervezett cég 1980-tól önálló lett. A nyolcvanas évek közepén saját fejlesztésű technológiával beindult a színes ólomkristály termékek gyártása.

Többszínű és festett termékekkel jelentek meg a nemzetközi piacon. 1991-től egyedi megrendelések teljesítésére porcelán kézifestő-műhelyt hoztak létre. A csökkenő létszám mellett, de továbbra is szájjal fújt, kézzel csiszolt üvegáru döntő része külföldön talált gazdára.

A hagyományos nyugati piacok után Kína és Oroszország is export célponttá vált. A legismertebb termékek a káliüvegből és ólomkristályból készített sima és csiszolt poharak, kelyhek, palackok, tálak, díszmű tárgyak.

1991-től megnyitotta kapuit művészi színvonalú porcelán festő műhely.

A termelés 96%-a exportra kerül, elsősorban az Egyesült Államokba és Nyugat-Európai országokba (USA, Anglia, Írország, Olaszország, Németország, Svájc, Franciaország) , de keresett az ajkai üveg Japánban és Dél-Kelet Ázsiában is.

Termékeiket sima, dekorcsiszolt, festett és színkombinált kivitelben gyártják.

Kálikristály és ólomkristály üvegből készült poharak, kelyhek, palackok, korsók, tálak és díszmű üvegek magas művészeti értéket, igényes kivitelt képviselnek.

 

poharkeszlet.jpg